اشاره :
در شماره هاي گذشته ، روش هاي مختلف ايجاد جلوه هاي ويژه بر روي كليپ هاي صوتي و تصويري را با استفاده از ترانزيشن ها و افكت ها آموختيد. در اين شماره نحوه تركيب كليپ هاي تصويري را با استفاده از كليدهاي شفافيت ( TRANSPARENCY ) فرا خواهيد گرفت.اين روش كه از تكنيك هاي رايج در سينما و تلويزيون مي باشد اين امكان را به تدوينگر مي دهد تا بخش هايي از يك تصوير را حذف و تصوير يا تصاوير ديگري را جايگزين آن سازد بطور مثال در برنامه هاي خبري با استفاده از اين شيوه ، تصوير پشت مجري حذف و تصاوير مرتبط با گزارش خبري پخش مي شود مانند گزارش وضعيت آب و هوا.
TRANSPARENCY روش هاي مختلفي دارد كه يك نمونه از آن را در شماره گذشته تحت عنوان SUPER IMPOSE آموختيد. در روش SUPER IMPOSE ، با استفاده از نوار قرمز رنگ كه در زير كليپ قرار دارد مي توانيد كدري يا OPACITY تصوير را كاهش داده و آن را همزمان با چند كليپ ديگر نمايش دهيد ولي امكان حذف بخشي از يك تصوير در اين شيوه وجود ندارد چون تغييرات OPACITY در كل كليپ اعمال مي شود
حال اگر بخواهيد قسمتي از تصوير را شفاف و يا به عبارت ديگر ، حذف نماييد بايد از روش هاي ديگري استفاده نماييد. پريمير داراي 15 روش متفاوت براي ايجاد شفافيت در كليپ بوده كه براي دسترسي به آنها بايد دستور TRANSPARENCY را اجرا نماييد اين دستور شامل 15 كليد شفافيت بوده كه هر كدام از آنها به شيوه اي خاص تصاوير را با هم تركيب مي نمايند. شفافيت در اينجا به اين معنا مي باشد كه OPACITY يا كدري يا وضوح بخشي ازتصوير را بگونه اي كاهش دهيد كه آن قسمت از تصوير قابل مشاهده نباشد و از ميان آن ، امكان مشاهده تصوير زيرين ميسر گردد( شكل 1 ) .
براي ايجاد شفافيت در تصوير، ابتدا بايد كليپ را در تراك VIDEO 2 يا بالاتر قرار داده و سپس دستور TRANSPARENCY را از مسير زير انتخاب نماييد:
CLIP > VIDEO OPTIONS
يا اينكه مطابق شكل 2 در پالت EFFECT CONTROLS بر روي گزينه SETUP در كنار نام TRANSPARENCY كليك نماييد.
پنجره تنظيمات TRANSPARENCY از تعدادي آيكون و گزينه و همچنين كادر نمايش تشكيل شده است كه عملكرد برخي از آنها براي تعدادي از كليدها غير فعال مي باشد( شكل 3 ) .
براي انتخاب روش هاي شفافيت بايد از ليست كشويي KEY TYPE استفاده نماييد كه در حالت پيش فرض بر روي NONE مي باشد و بدين معنا مي باشد كه در اين حالت هيچيك از روش هاي شفافيت بر روي كليپ اعمال نشده است در گوشه بالا و راست اين پنجره ، كادر SAMPLE قرار دارد كه براي پيش نمايش و مشاهده تغييرات انجام شده بر روي كليپ مورد استفاده قرار مي گيرد در زير اين پنجره ، 5 آيكون قرار دارد كه عملكرد آنها به شرح زير مي باشد :
• اين آيكون يك پس زمينه سياه يا سفيد را در پشت تصوير شفاف شده قرار مي دهد.
• اين آيكون يك پس زمينه شطرنجي را در پشت تصوير شفاف شده قرار مي دهد.
• اين آيكون تصوير زير كليپ شفاف شده را نمايش مي دهد.
• آيكون ZOOM باعث ايجاد بزرگنمايي در تصوير شده و به شما كمك مي نمايد تا قسمت هاي شفاف را با جزييات بيشتري مشاهده نماييد براي كوچك كردن تصوير و برگشت به حالت اوليه كليد ALT را بايد نگه داريد.
• آيكون دست امكان جابجايي تصوير بزرگ شده را در پنجره SAMPLE ميسر مي سازد.
مابقي گزينه هاي موجود در پنجره تنظيمات TRANSPARENCY را هنگام آموزش كليدهاي شفافيت شرح خواهيم داد.
اكنون براي شروع ، پوشه KLID را از وب سايت ماهنامه دانلود و به پنجره پروژكت وارد( IMPORT ) نماييد .
فايل هاي BOY و CASTLE را از داخل پوشه گرفته و در داخل پنجره TIMELINE روي تراك VIDEO 2 وVIDEO 3 قرار دهيد( شكل 4) .
كليپ BOY را انتخاب و در پنجره EFFECT CONTROLS گزينه SETUP را كليك نماييد . در پنجره تنظيمات TRANSPARENCY از منوي كشويي KEY TYPE كليد CHROMA را انتخاب كنيد( شكل 5).
اگر قسمت هايي از تصوير، توسط يك رنگ يكدست پوشيده شده باشد با استفاده از اين كليد مي توان آن رنگ را شفاف و حذف نمود هر چقدر تصوير روشن و سايه ها كمتر باشد عملكرد اين كليد بهتر خواهد بود فقط بايد توجه داشته باشيد كه رنگ انتخابي ، در كل تصوير يكدست باشد مثلا اگر سبز بود در كل تصوير يكسان و داراي غلظت مساوي باشد ولي اگر رنگ سبز در برخي نقاط كمرنگ بود و در نقاط ديگر پررنگ ، نتيجه حاصل جندان مطلوب نخواهد بود. براي اينكه كليد CHROMA تشخيص دهد كه چه رنگي بايد حذف شود بايد رنگ مورد نظر را در بخش COLOR معرفي كنيد. براي اينكار ماوس را بر روي رنگ مورد نظر برده تا به شكل قطره چكان درآيد آنگاه يكبار كليك نماييد تا اين رنگ در كادر COLOR به نمايش درآيد يا اينكه مستقيما در پنجره COLOR PICKER رنگ مورد نظر را انتخاب نماييد( شكل 6).
پس از انتخاب رنگ به پنجره TIMELINE بازگشته و از پروژه خود يك پيش نمايش بگيريد همانطور كه در تصوير شماره 7 مشاهده مي شود هنوز بخش هايي از رنگ سبز از پس زمينه حذف نشده است. براي حذف رنگ هاي باقيمانده بايد از پارامترهايي كه در پايين پنجره TRANSPARENCY قرار دارد استفاده نماييد.
• SIMILARITY دامنه و مقدار شفافيت تصوير را افزايش و كاهش مي دهد.
• BLEND كليپ شفاف شده را با كليپ زيرين تركيب مي نمايد.
THRESHOLD و CUTOFF براي كنترل سايه ها در بخش هاي حذف شده به كار مي رود و سايه ها را تاريك و روشن مي نمايد.
براي اين تمرين مقدار SIMILARITY را روي 85 قرار دهيد بيش از 95 درصد از خطوط سبزرنگ حذف مي شود اگر مقدار SIMILARITY را افزايش دهيد و بر روي 100 قرار دهيد علاوه بر رنگ سبز، قسمت هايي از لباس سوژه نيز حذف مي شود بنابراين بهتر است به همان مقدار 85 اكتفا كنيد و با استفاده از پارامتر BLEND مراحل حذف رنگ سبز را به پايان ببريد مقدار BLEND را روي 20 يا 30 قرار دهيد و پروژه را رندر نماييد( شكل 8).
بهتر است كه از يك نمايشگر تلويزيوني براي مشاهده پروژه استفاده نماييد چون نحوه پردازش تصوير در تلويزيون و مانيتور يكسان نمي باشد و تمام جزييات تصوير در مانيتور به خوبي مشاهده نمي شود.
از ديگر پارامترهاي موجود در اين كليد ، SMOOTHING مي باشد كه مقدار نرمي و درهم آميختگي بين نواحي شفاف و كدر تصوير را مشخص مي سازد و باعث مي شود تا لبه ها در قسمت حذف شده ، نرم تر و هموار تر گردد.
گزينه HIGH بيشترين و LOW كمترين نرمي را در تصوير ايجاد مي نمايد گزينه NONE نيز براي مواقعي مي باشد كه مي خواهيد دو تصوير از هم متمايز باشند براي آشنايي بيشتر با پارامترهاي اين كليد ، بهتر است تنظيمات متفاوتي را بروي كليپ انجام داده و نتيجه را مشاهده و مقايسه نماييد.
كليد RGB DIFFERENCE
عملكرد اين كليد همچون كليد CHROMA مي باشد و براي حذف يك رنگ خاص در تصوير استفاده مي شود.
كليد RGB DIFFERENCE فاقد گزينه هاي BLEND , THRESHOLD, CUTOFF مي باشد بنابراين امكان تركيب كليپ شفاف شده با كليپ زيرين و تنظيم شفافيت رنگ هاي خاكستري در اين كليد وجود ندارد.
گزينه DROP SHADOW براي اين كليد فعال مي باشد و باعث ايجاد يك سايه به اندازه چهار پيكسل در سمت راست و پايين قسمت كدر تصوير مي شود همچنين با انتخاب گزينه MASK ONLY كانال آلفاي كليپ مشاهده مي شود( شكل 9).
كليد BLUE SCREEN
اين كليد براي شفاف نمودن رنگ آبي به كار مي رود و با رديابي طيف آبي رنگ در تصوير ، اقدام به حذف آنها مي نمايد. كليد BLUE SCREEN از كليدهاي مهم و پركاربرد در پنجره TRANSPARENCY مي باشد.
رنگ آبي و سبز بدليل كمترين شباهت با رنگ پوست و موي انسان ، بيشترين كاربرد را در صنعت سينما و تلويزيون براي خلق جلوه هاي ويژه و حقه هاي سينمايي را دارد. در اينگونه تصاوير ابتدا از سوژه در مقابل پرده آبي يا سبز فيلمبرداري شده و سپس در هنگام تدوين با استفاده ازتكنيك هاي TRANSPARENCY رنگ آبي را حذف و از تصاوير ديگر براي تركيب با صحنه اصلي استفاده مي گردد كه از جمله مي توان به فيلمهاي جنگ ستارگان و مرد عنكبوتي اشاره نمود.
همچنين در بسياري از برنامه هاي انيميشن ساز كه از كانال آلفا براي ارسال خروجي پشتيباني نمي كنند از پس زمينه آبي براي ساخت انيميشن و افكت استفاده مي شود.
پارامترهاي اين كليد عبارتند از:
• THRESHOLD كاهش مقدار THRESHOLD باعث افزايش شفافيت در تصوير مي شود.
• CUTOFF روشنايي و تيرگي نواحي كدر تصوير را تنظيم مي نمايد.
كليد GREEN SCREEN
براي ايجاد شفافيت در رنگ سبز مورد استفاده قرار مي گيرد و داراي عملكرد و پارامترهاي مشابه BLUE SCREEN مي باشد.
كليد NON-RED
عملكرد كليد NON-RED مانند كليدهاي BLUE SCREEN و GREEN SCREEN مي باشد و براي حذف رنگ هاي آبي و سبز مورد استفاده قرار مي گيرد.
اين كليد داراي پارامتر BLEND مي باشد كه امكان تركيب تصاوير را مهيا مي سازد استفاده از اين كليد در جاهايي كه اثر كليدهاي BLUE SCREEN و GREEN SCREEN رضايت بخش نمي باشد توصيه مي شود.
كليد LUMINANCE
كليد LUMINANCE باعث ايجاد شفافيت در نواحي تيره تصوير مي شود اين كليد همچون كليد CHROMA در دستگاه هاي ميكسر قديمي مانند MX50 وجود دارد و براي حذف قسمت هاي تيره و مشكي رنگ تصوير بكار مي رود.
عملكرد اين كليد در سيستم هاي ديجيتالي پيشرفته تر مي باشد و علاوه بر حذف رنگ هاي تيره و ثابت نگه داشتن رنگ هاي روشن مي تواند بصورت معكوس عمل كرده و با تغيير پارامترهاي THRESHOLD و CUTOFF رنگ هاي روشن را نيز حذف نمايد بهتر است از اين كليد در تصاويري استفاده شود كه داراي كنتراست بالا در نواحي تيره و روشن تصوير باشد در غير اينصورت اين كليد بخش هاي نيم تيره تصوير را نيز نيمه شفاف مي سازد.
براي مشاهده اثر اين كليد، فايل BLACK را از داخل پوشه KLID به تراك VIDEO3 در TIMELINE منتقل نماييد و در زيرآن فايل RIPPLES را بعنوان پس زمينه قرار دهيد( شكل 10) .
دستور TRANSPARENCY را از پنجره EFFECT CONTROLS يا از منوي CLIP اجرا و كليد LUMINANCE را براي آن انتخاب نماييد. مشاهده مي كنيد كه بلافاصله پس از تاييد اين كليد، رنگ هاي تيره در تصوير حذف و رنگ هاي روشن باقي مي مانند. با كاهش پارامتر THRESHOLD مي توانيد مقدار شفافيت تصوير را كمتر نماييد همچنين با افزايش پارامتر CUTOFF مي توان دامنه شفافيت تصوير را افزايش داد.
همانطور كه در ابتدا گفتيم با استفاده از اين كليد مي توان رنگ هاي روشن تصوير را نيز شفاف نمود براي اينكار كافيست كه پارامترهاي THRESHOLD و CUTOFF را بترتيب روي ارقام 15 و 21 قرار دهيد( شكل 11).
كليد MULTIPLY
اين كليد براي ايجاد شفافيت از تصوير زيرين بعنوان الگو استفاده مي نمايد و با مقايسه دو تصوير ، بخش هاي روشن تصوير را شفاف مي نمايد.
كليد CUTOFF
براي تنظيم نواحي تيره تصوير به كار مي رود و با حركت آن به سمت چپ ، مقدار شفافيت را افزايش مي دهد.
كليد SCREEN
اين كليد نيز همچون كليد MULTIPLY براي ايجاد شفافيت از الگوي تصوير زيرين استفاده مي نمايد و با مقايسه دو تصوير، بخش هاي تيره تصوير را شفاف مي نمايد .
عملكرد اين دو كليد در تصاوير تيره و روشن با تضاد بالا موجب شفاف شدن يكدست تصوير و در تصاويري با رنگ هاي متفاوت ، موجب تركيب و نيمه شفاف شدن تصوير كليد شده ، مي گردد . براي مشاهده اثر اين كليدها ، فايل-1 FLOWER را از پوشه KLID به داخل تراك VIDEO3 و فايل RIPPLES را به تراك VIDEO2 منتقل نماييد.
از فايل FLOWER-1 مطابق شكل 12 يك كپي تهيه و بروي فايل RIPPLES قرار داده تا مقايسه اي از اثر دو كليد را در كنار هم داشته باشيد سپس كليد MULTIPLY و SCREEN را به آنها اعمال كرده و از پروژه پيش نمايش بگيريد. همچنان مي توانيد عملكرد اين دو كليد را بر روي فايل BLACK نيز امتحان نماييد( شكل 13).
با استفاده از اين كليدها مي توان تركيبات زيبايي را بوجود آورد بطور مثال در اين تمرين با استفاده از كليد SCREEN يك جلوه درخشان و نوراني را بر روي قسمت هاي روشن تصوير ايجاد مي نماييم . براي اين منظور ابتدا كليپ TIME-LAPSE را از پنجره پروژكت كشيده و يك بار در تراك VIDEO2 و بار دوم در تراك VIDEO3 مطابق شكل 14 بر روي هم قرار دهيد سپس روي كليپ TIME-LAPSE در تراك VIDEO3 كليك كرده و افكت ويديويي FAST BLUR را از پوشه BLUR براي آن انتخاب نماييد. مقدار BLURRINESS را 20 قرار دهيد تا تصوير كاملا محو و فلو گردد در مرحله بعد ، از پنجره TRANSPARENCY كليد SCREEN را به آن اعمال نماييد تا قسمت هاي تيره تصوير را حذف و قسمت هاي روشن را متمايز نمايد اكنون پروژه را رندر كنيد . مشاهده مي كنيد كه چگونه با استفاده از تكنيك هاي ساده ، مي توان جلوه هاي زيبايي را بوجود آورد.
كليد ALPHA CHANNEL
پس از آشنايي با كليدهاي رنگي و روشنايي ، اكنون به معرفي كليدهاي كانال آلفا مي پردازيم اين كليدها براي ايجاد شفافيت در تصوير از كانال آلفا استفاده مي كنند.
كانال آلفا ، چهارمين كانال يك تصوير RGB بوده كه اطلاعات مربوط به قسمت هاي شفاف و كدر تصوير را در بر مي گيرد.
ايجاد شفافيت از طريق كانال آلفا بسيار دقيق و يكدست مي باشد بسياري از برنامه هاي كامپيوتري براي ارسال خروجي از كانال آلفا پشتيباني مي نمايند برنامه هايي مانند PHOTOSHOP, SD STUDIO MAX, AFTER EFFECT .
در اين گونه برنامه ها، نيازي به استفاده از رنگ آبي براي پس زمينه نمي باشد و مي توان براي خروجي از فرمت هايي كه از كانال آلفا پشتيباني مي نمايند مانند TGA و PSD استفاده نمود.
براي مشاهده اثر اين كليد، يك فايل كه داراي كانال آلفا باشد را به داخل TIMELINE منتقل نماييد مي توانيد از فايل ALPHA BOY در پوشه KLID استفاده نماييد يا وارد فتوشاپ شده و يك سند جديد در ابعاد 240 x 180 و با پس زمينه TRANSPARENT ايجاد نماييد( شكل 15).
و پس از طراحي ، آن را با فرمت PSD ذخيره نماييد .
سپس اين فايل را در تراك VIDEO 2 يا بالاتر قرار داده و كليد ALPHA CHANNEL را براي آن انتخاب نماييد( شكل 16).
اين كليد بر اساس اطلاعات روشنايي و تيرگي كه در كانال آلفا تصوير قرار دارد موجب ايجاد شفافيت در مناطق تيره تصوير مي گردد براي مشاهده كانال آلفا يك تصوير، آن كليپ را در پنجره خودش باز نموده و گزينه ALPHA را فعال نماييد( شكل 17).
( براي مشاهده يك كليپ در پنجره كليپ ، دو بار بر روي كليپ كليك نماييد اگر باز نشد مطابق شكل 18 ، وارد منوي EDIT شده و در پنجره PREFERENCES بخش GENERAL AND STILL IMAGE گزينه OPEN MOVIES IN CLIP WINDOW را فعال نماييد ).
كليد ALPHA CHANNEL بطور پيش فرض مناطق تيره كانال آلفا را شفاف مي نمايد ولي با استفاده از گزينه REVERS KEY مي توان عملكرد اين كليد را معكوس نمود و بجاي مناطق تيره ، مناطق روشن را شفاف نمود( شكل 19).