هر شغل یا شخص حقیقی مشمول پرداخت مالیات نیز باید در سامانه مودیان ثبت نام کند. بنابراین سامانه مودیان نامی آشنا و امری ضروری برای همه فعالان اقتصادی است. اگر شما هم جزو کسانی هستید که هنوز اطلاعات کافی در مورد سامانه مودیان ندارید، در این مقاله از فینتو به توضیح کامل سامانه مودیان و هر آنچه که باید در مورد این سامانه و نحوه ثبت نام بدانید، می پردازیم.
سیستم مودیان چیست؟
سامانه مودیان یک سامانه آنلاین متعلق به سازمان امور مالیاتی است که در آن پوشه ای به مودیان اختصاص داده می شود تا اطلاعات مربوط به مالیات مؤدی را از طریق این پوشه بین سازمان مالیاتی و مؤدی مبادله کنند. همچنین امکان ارسال صورتحساب الکترونیکی از طریق این سامانه وجود دارد که به وسیله آن فروشندگان فاکتور خرید خود را در سامانه بارگذاری می کنند و خریدار نیاز به تایید آن دارد. این سامانه به منظور جلوگیری از مفاسد مالی، راهها و روشهای تقلب مالی و فرار مالیاتی راهاندازی شد تا تمامی اطلاعات مالیاتی مشمولان نظام مالی در آن جمعآوری شود.
چه کسانی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند؟
می توان گفت تمامی فعالان اقتصادی در هر زمینه ای ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان هستند. اگر بخواهیم در مورد افراد و مشاغلی که ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان هستند بیشتر توضیح دهیم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کلیه شرکتهای حقوقی اعم از: شرکت سهامی خاص، شرکت بازرگانی، شرکت با مسئولیت محدود، تعاونی و ....
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که درآمد و سود کسب می کنند اعم از درآمدهای مربوط به حقوق و دستمزد، درآمد اجاره املاک و سایر درآمدهای حاصل از فروش کالا یا ارائه خدمات.
کلیه اشخاص حقیقی که فعالیت تجاری دارند: مشاغل خانگی، فروشگاه های اینترنتی و غیره.
موسسات غیر انتفاعی اعم از خیریه، بنیادها و...
فعالان اقتصادی مستقر در مناطق ویژه اقتصادی.
بند ج بند 5 قانون پایانه های خرید می گوید:
«کلیه صاحبان مشاغل و مشاغل و اشخاص حقوقی صنفی و غیرتجاری موضوع فصول 4 و 5 از فصل سوم قانون مالیات های مستقیم مصوب 12/3/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن مشمول ثبت در نظام مالیاتی می باشند».
چه کسانی مشمول ثبت نام در سامانه مودیان نیستند؟
افرادی که طبق قانون مکلف به ثبت نام در سامانه مودیان نیستند:
اشخاص حقیقی موضوع ماده 81 قانون مالیاتهای مستقیم
اشخاص مشمول ماده 142 قانون مالیات های مستقیم
صاحبان مشاغل گروه سوم که کالا و خدمات ارائه می کنند از مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند.
نحوه ثبت نام در سامانه مودیان:
برای ثبت نام در سامانه مؤدیان مالیاتی رایگان لازم است مودیان مراحل زیر را طی کنند:
ثبت نام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده
گواهی امضای الکترونیکی دریافت کنید
شناسه منحصر به فرد حافظه مالیاتی را دریافت کنید
دریافت شناسه کالا و خدمات
در ادامه تمامی موارد فوق را با هم توضیح خواهیم داد.
ثبت نام در سامانه مالیاتی و تشکیل پرونده مالیاتی:
احتمالاً اکثر مودیان پرونده مالیاتی خود را از قبل تشکیل داده اند، اما در صورتی که موفق به تشکیل پرونده مالیاتی نشده اید، لازم است با ورود به آدرس https://tax.gov، نسبت به ثبت نام و تشکیل پرونده مالیاتی در سازمان اقدام نمایید. سیستم ir. اقدام مالیاتی
گواهی امضای الکترونیکی را به صورت حضوری و حضوری دریافت کنید
مودیان مالیاتی برای دریافت گواهی امضای الکترونیکی می توانند از طریق سامانه مرکز صدور گواهی میانی عمومی به آدرس https://www.gica.ir، امضای الکترونیکی صادر و دریافت کنند.
گواهی امضای الکترونیکی را به صورت آفلاین با gica دریافت کنید
مراحل دریافت امضای الکترونیکی حضوری به شرح زیر است:
به سامانه gica.ir رفته و از بالای صفحه گزینه «صدور گواهینامه» و سپس گزینه «ثبت گواهینامه الکترونیکی» را انتخاب کنید.
با وارد کردن اطلاعات هویتی کامل در سامانه ثبت نام کنید
پس از ثبت نام، درخواست خود را از طریق درگاه «ثبت درخواست گواهی امضای الکترونیکی» ثبت کنید.
پس از ارسال درخواست کد رهگیری/ رسید برای شما صادر می شود که با این کد یا رسید باید به یکی از دفاتر پیشخوان یا شعب اسناد رسمی مراجعه و گواهی امضای دیجیتال خود را دریافت کنید.
از طریق سامانه https://www.gica.ir/portal/index?77 می توانید لیست مراکز و شعب ارائه دهنده خدمات گواهی امضای دیجیتال را مشاهده کرده و نزدیک ترین مرکز به خود را انتخاب کنید.
دریافت گواهی امضای الکترونیکی به صورت حضوری:
برای دریافت گواهی امضای الکترونیکی حضوری لازم است به یکی از شعب پیشخوان یا دفاتر اسناد رسمی مراجعه و ابتدا فرم درخواست گواهی امضای الکترونیکی را پر کنید که همانطور که در بالا اشاره کردیم از طریق سامانه https: //www. نزدیک ترین مرکز را می توانید در gica.ir/portal بیابید. در صورت مراجعه حضوری به دفاتر اسناد رسمی یا شعب دفاتر پیشخوان برای دریافت امضای الکترونیکی، همراه داشتن مدارک زیر الزامی است:
1. هزینه صدور گواهینامه (میزان آن در دفترچه ثبت صدور گواهینامه قید شده است)
2. تکمیل فرم درخواست
3. هم اصل و هم کپی روی کارت ملی
4. اصل و کپی یکی از مدارک شناسایی معتبر عکس دار زیر:
4.1 شناسنامه
4.2 گواهینامه
4.3 گذرنامه
5. یک نسخه از آگهی تاسیس (مهر به مهر سازمان)
6. کپی آگهی آخرین تغییرات در روزنامه رسمی (ممهور به مهر سازمان)
7. معرفی نامه نماینده سازمان (ممهور به مهر سازمان)
حافظه مالیاتی چیست؟
در بالا اشاره کردیم که حافظه مالیاتی یکی از چهار موردی است که در صورتحساب الکترونیکی وجود دارد. حال در مورد آن بیشتر توضیح می دهیم. حافظه مالیاتی اساساً واسطه ای برای تبادل اطلاعات بین مؤدی و سازمان مالیاتی است که در آن کلیه اطلاعات مالیاتی اعلام شده توسط مؤدی ثبت و ذخیره می شود. حافظه مالیاتی دارای یک شماره منحصر به فرد است که توسط سازمان مالیاتی به مودی اختصاص داده شده است.
شناسه مالیاتی یکتا چیست؟
شناسه مالیاتی یکتا یک کد شش رقمی است که توسط سامانه مودیان صادر می شود و برای هر مؤدی منحصر به فرد است. این شماره در بالای فاکتور الکترونیکی درج شده است. برای دریافت شناسه مالیاتی منحصر به فرد، باید مراحل زیر را طی کنید:
گواهی امضای الکترونیکی دریافت کنید
استخراج امضای دیجیتال عمومی
آپلود امضای دیجیتال در فایل مودیان
یک شناسه مالیاتی منحصر به فرد دریافت کنید
دریافت شناسه کالا و خدمات نظام مالیاتی:
شناسه کالا و خدمات یک کد 13 رقمی است که توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت صادر می شود. دریافت این شناسه 13 رقمی از تاریخ 01/08/1401 برای کلیه مؤدیانی که ملزم به ارائه صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان هستند الزامی است. شناسه کالا و خدمات از دو بخش عمومی و خصوصی تشکیل شده است.
"شناسه کالا و خدمات در سامانه مودیان چیست؟ همراه با آموزش کامل"
صورتحساب الکترونیکی چیست؟
فاکتور الکترونیکی که در بالا به آن اشاره کردیم نوعی فاکتور است که در سامانه مودیان صادر می شود و دارای شماره مالیاتی منحصر به فرد است و در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره می شود. اطلاعات مورد نیاز در این فاکتور بر حسب نوع و شغل توسط سازمان امور مالیاتی تعیین می شود.
شماره مالیات یکتا چیست؟
شماره مالیات منحصر به فرد دارای 22 کاراکتر و 4 بخش است که شامل:
شناسه حافظه مالیاتی (که بعدا توضیح داده خواهد شد)
تاریخ صدور صورت حساب
سری فاکتور
ارقام کنترل است.
تعریف قبوض برق طبق قانون:
ماده 1 آیین نامه اجرایی 95 قانون مالیات های مستقیم، صورتحساب الکترونیکی را به شرح زیر بیان می کند:
فرمی با شماره مالیاتی منحصر به فرد، در شکل الکترونیکی آن، اطلاعات در حافظه مالیاتی ذخیره می شود. مشخصات و اقلام اطلاعاتی فاکتور با توجه به نوع کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعلام می گردد. در مواردی که از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده می شود، رسید یا گزارش الکترونیکی پرداخت خرید به صورت فاکتور صادر می شود.
انواع قبض برق:
صورتحساب الکترونیکی به سه دسته زیر تقسیم می شود:
اولین نوع فاکتور الکترونیکی:
این نوع فاکتور الکترونیکی فاکتوری است که نیاز به اطلاعات فروشنده و خریدار (دو طرف معامله) دارد و شامل اطلاعات زیر است:
نوع فروش
اطلاعات هویتی کامل خریدار و فروشنده
شناسه محصول/خدمت و توضیحات محصول/خدمت
واحد اندازه گیری محصول ارائه شده (کمیت یا تعداد)
مبلغ واحد، تخفیف، مبلغ کل، مالیات بر ارزش افزوده
شرح
مبلغ پرداخت نقدی یا اعتباری
نوع دوم فاکتور الکترونیکی:
این نوع فاکتور فقط شامل اطلاعات فروشنده و سایر اطلاعات مربوط به کالا می باشد و نیازی به درج اطلاعات خریدار ندارد. از آنجایی که در صورتحساب های نوع دوم، نوع معامله نقدی در نظر گرفته می شود، میزان مالیات بر ارزش افزوده برای آنها در نظر گرفته نمی شود.
نوع سوم صورتحساب الکترونیکی:
این نوع فاکتور در واقع رسید پرداخت دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیکی است که به عنوان پایانه های فروشگاهی مودی پذیرفته می شود اما قابل احتساب و استناد به عنوان اعتبار مالیاتی نیست. این نوع صورتحساب شامل موارد زیر است:
مقدار پولی که باید پرداخت می شد
شماره سوئیچ پرداخت
شماره ترمینال
ردیابی موضوع
تاریخ و زمان پرداخت
اطلاعات هویتی بسیار کمی از فروشنده
شماره پذیرش فروشگاه
صورتحساب الکترونیکی سامانه مودیان
ثبت صورت حساب در سیستم به چه معناست؟
بر اساس ماده 169 قانون مالیات های مستقیم، سازمان مالیاتی کشور موظف است برای تسهیل در محاسبه مالیات، توسط اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل، فاکتورهای عملیاتی خود را در سامانه ثبت کنند. برای ثبت فاکتور در سامانه مودیان 100 درصد رایگان، افراد می توانند در قسمت درج معامله ادواری اقدام کنند و صورتحساب در فایل کار ذخیره می شود.
نکته ای که باید در این بخش به خاطر بسپارید این مورد است که هنگام ثبت فاکتور در سامانه مودیان مالیاتی باید دقت کافی را داشته باشید و کلیه اطلاعات فاکتور اعم از شماره فاکتور، کد اقتصادی، شماره شناسایی کشور، شماره ثبت، کد رهگیری، آدرس و شماره تماس خریدار و فروشنده را وارد نمایید. زیرا پس از ثبت فاکتور در سامانه مودیان، امکان تغییر و ویرایش آن وجود ندارد.
جریمه تخلف یا عدم ثبت در سامانه مودیان چقدر است؟
در صورت عدم ثبت نام مودیان در سامانه مودیان و یا تخلف، 10 درصد مبلغ فروش جریمه می شوند.
از جمله تخلفات مودیان در سامانه مودیان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
عدم استفاده از حافظه مالیاتی
عدم ثبت نام در سامانه مودیان
عدم استفاده از پایانه های فروشگاهی
استفاده از حافظه مالیاتی دیگران
افراد دیگری که از حافظه مالیاتی شما استفاده می کنند
نکته مهم: جریمه هایی که در بالا به آن اشاره کردیم تنها بخشی از تخلفات قابل ارتکاب است، هرگونه عدم تمکین و تخلف از قوانین مالیاتی می تواند جریمه های دیگری را به دنبال داشته باشد. به عنوان مثال، مؤدیانی که از ارائه فاکتور چاپی یا دستکاری یا تحریف آن خودداری کنند، معادل دویست هزار تومان یا 2 درصد مبلغ فروش آن صورتحساب (هر کدام بیشتر باشد) جریمه خواهند شد.
تا کی باید فاکتور الکترونیکی را تایید یا رد کنیم؟
پس از آپلود فاکتور الکترونیکی توسط فروشنده، خریدار 30 روز فرصت دارد تا آن را تایید یا رد کند. در صورت عدم تایید یا رد فاکتور در مدت تعیین شده به صورت خودکار توسط سامانه مدیان تایید می شود.
آیا خریدار نیز باید فاکتور خرید خود را در سامانه مودیان ثبت کند؟
خیر این سوال رایجی است که برای بسیاری از مالیات دهندگان مطرح می شود. فقط فروشندگان موظف به ثبت فاکتور در سامانه مودیان هستند و خریداران فقط موظف به تایید یا رد فاکتور در مدت 30 روز می باشند.